Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A galambok takarmányozása.

 

Takarmányozás

A galambok tartása, gondozása során ugyanis az egyik legfontosabb feladat a teljes értékű takarmányozás, mivel ezeknek a szárnyasoknak viszonylag rövid az emésztőrendszerük. A táplálék rövid ideig van a tápcsatornában, tehát a tápanyagoknak kevés idejük van felszívódni. Ezért galambjaink koncentrált, energiában, fehérjében és zsírokban gazdag, jó minőségű és megfelelő mennyiségű takarmányt igényelnek. Ha viszont betartjuk az előírt mennyiséget és akkor sem adunk nekik repetát, ha szépen kérik, akkor erősek, egészségesek és fénylő tollazatúak lesznek. A fent felsorolt magok nem hiányozhatnak a takarmányból, csupán az arányuk változhat időszakonként.

Az alábbi táblázatból megtudhatjuk, hogy mikor, milyen arányú magkeverékre van szüksége madarunknak :

Ehhez csupán annyi kiegészítésre van szükség, hogy a tenyészgalamboknak a szaporodásra való felkészüléshez A-, D- és E-vitamin-kiegészítést (mint például csukamájolaj vagy sörélesztő), valamint ásványianyag-kiegészítésként emésztőgrittet adnunk. Azok, akik már januárban megkezdik a tenyésztést még jobban figyeljenek oda az előkészületekre (nem szabad elhanyagolni a paraziták elleni védekezést és a vakcinák beadását). Tubijainkat etethetjük kézből, de etetőedényből is. Persze ez nem csak a kedvünktől, hanem a rendelkezésünkre álló szabadidőtől és a galambok számától is függ. Több madárnál mindenképpen ügyeljünk a megfelelő etetőhosszúságra, hogy az összes galamb egyszerre és kényelmesen elférjen az etető előtt. Tavasztól őszig naponta kétszer, reggel és este is etessünk .

A galambok magvas gondolatai a következők:

Napraforgó – Jóllehet a napraforgómag alakja és durva rostos héja nem egyezik a galambok kedveltségét jelző ismérvekkel, a tapasztalás nyomán nagyra értékelik és szívesen fogyasztják.

Repce- A mezőre járó galambok kedvelt tápláléka a vadrepce és az olajgyártás szempontjából termesztett káposztarepce magja, holott a bennük lévő golyvakeltő glikozidok miatt a legtöbb háziállat még a kis mennyiségben adott repcedarától is megbetegszik vagy legalább is visszamarad a fejlődésben Kendermag – Minden galambtenyésztéssel foglalkozó szakkönyvben olvasható, hogy a kendermag a fizikai teljesítmény fokozása, a tollazat fényesítése mellett élénkíti a galambokat, és ezúton is javítja az eredményeket.

Fénymag – fehérjetartalma viszonylag magas (17%), zsírtartalma közepes (6%), ezért energiatartalma is a közepes tartományban mozog.

Borsó- A hüvelyes magvak közül mind fontossági, mind kedveltségi szempontból az első helyen áll. Fehérjetartalmát tekintve megelőzi a drágább étkezési borsót. Gömbölyded formájának és közepes nagyságának köszönhetően ideális galambtakarmány. Előzetes szoktatás nélkül is hamar elfogadják, de fordítva, a borsónak más hüvelyessel, csillagfürttel vagy lóbabbal való helyettesítését lassan és nehezen szokták meg. Szabad választás esetén 15-30 %-os mennyiségben fogyasztják, és hasonló mennyiségben javasolják a szemes keverékben is, ha nem kombinálják más hüvelyessel.

Kukorica -A legfontosabb gabonaféle, amely egyben a galambok legkedveltebb, legszívesebben fogyasztott elesége. További előnye, hogy a kukoricában a legolcsóbb az egységnyi metabolizálható energia, és egész éven át karotinhoz is juttatja állatokat. Hátránya, hogy a gabonafélék közül a kukoricának a legkisebb a fehérjetartalma és annak aminosav-összetétele is kisebb biológiai értéket képvisel, ezért egyoldalú, bőséges etetése elhízásra hajlamosít. Más gabonafélével együtt és csak meghatározott arányban etessük, szabad választásos módszer esetén pedig még a téli pihenőidőben se hiányozzék hüvelyes mag az etetőből.

Búza – Több és értékesebb fehérjét tartalmaz, mint a kukorica, kevésbé hajlamosít az elhízásra, ezért mindenképpen érdemes az étrendet búzával változatosabbá tenni. A nagyobb hozamú takarmánybúzával szemben az étkezési célra termesztett, ún. kemény búzák fehérjetartalma nagyobb.

Árpa- Fehérjetartalmát aminosav-összetételét, a fehérje biológiai értékét tekintve legkedvezőbb az árpa, hántolatlanul azonban a galambok csak hosszabb szoktatás után fogyasztják. Szabad választás esetén, ha kedvükre fogyaszthatnak kukoricát és búzát, az árpa mennyisége elhanyagolható. Ha viszont esetleg kézből etetünk és az árpával kezdjük az etetést, a fogyasztás a napi adag felét is elérheti, mint ahogy ez az északi országokban szokásos.

Cirokfélék -Szemtermésüket a galambok szívesen eszik, és ezt a fajtánként változó tannintartalom sem befolyásolja. A viszonylag vastag rostos burok ellenére a cirok emészthetősége kedvező, mert a jól működő zúzógyomor elvégzi az aprítást, a mechanikai feltárást. Az utóbbi években a nagyüzemek felismerték a talajjal és csapadékkal szemben kevésbé igényes cirokhibridek potenciális lehetőségét, és ez ígéretet nyújt arra, hogy a cirok újra szerepelhet a galambok étrendjében.

Csillagfürt – Már akkor ismert volt a galambtenyésztők között, amikor más fajú állatokkal csak előzetes kesertelenítés után etethették a keserű csillagfürtöt. A csillagfürt fehérjetartalma megközelítően a kétszerese a borsóénak, így indokolt volt a nemesítőmunka, hogy a fehér, sárga vagy kék virágú csillagfürt alkaloidamentes változatait kinemesítsék. Szoktatása hosszabb időt igényel, de utána szívesen fogyasztják a galambok.

Bükköny – A borsó mellett, mint legkedveltebb hüvelyest, a bükkönyt tartották számon. Sajnos a régebben termesztett két változatáról, a pannonbükkönyről és a szöszösbükkönyről már csak múlt időben nyilatkozhatunk Lóbab -Franciaországban kedvelt galambtakarmány, a borsó versenytársa. Hazánkban a lóbab etetésének nincs hagyománya.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1172 Budapest Részes utca 30

(Sziklai Gyöngyi, 2015.09.15 13:22)

Kedves Sárközi Úr!
Galamb borsó termesztéssel szeretnék foglalkozni, egyenlőre 6,5 hektáros területen. Felvásárlót keresek a terményre. A terület Veszprém megyében van, esetleg más gazdálkodót is meg tudok győzni a termesztés érdekében, ha látjuk, hogy van biztos piac a borsóra, és előnyös ill. méltányos áron vásárolják fel.

Etetés

(csömör Oszkár, 2013.11.01 13:29)

Hát komolyan eldobom az agyam valamikor semmit nem kaptak a galambok é mégi csodálatosan fényes tollú és egész ségesek vóltak aki ezta sok szart kitalálja az meg akargazdagoddni a takarmányon. ésshozzá tesszemazért van annyi bteg röptetett galamb elhulva vagy meg betegedve szánalmasak vagytok Ez nemállat szeretet hanem állat kinzás és gyurás ami a dijakra utazik!!!!!! hánynom kel ettől!!!!!!!!!

Re: Etetés

(Achilles, 2014.09.06 21:12)

Ne haragudj, de figyelj oda jobban a helyesírásra! Nagyon sok durva hibát vétesz!

Lengyelorszég

(Betamedia, 2013.07.02 16:27)

Felvásárlunk : zöldborsót, fehér és vörös cirkot , kanárikölest (fénymag) popcorn kukuricát,orange és vörös, naproforgót (fekete, irga, vonalas), paddy rizst, közönséges parlófű, takarmány bükkönyt
Lengyelországi cégünk: P.P.H.U. KAMPOL, galamb takarmány készitéssel foglalkozik. Évek óta együttmüködünk a magyar beszállítókkal, de állandóan újabb érdekelt az együttmüködésben cégeket keresünk, .
Minimális mennyiség 25 t. Magyarországról saját kamionnal hozzunk el. Rövid fizetési határidő.
Az árajánlatot az alábbi mail vagy telefonos kapcsolatra, kizárólag angol vagy orosz nyelven megadni sziveskedjék.
Cég P.P.H.U. KAMPOL
kamila@kampolrusiec.pl
+48697000012
www.kampolrusiec.pl
Lengyelország

Lengyelorszég

(Betamedia, 2013.07.02 16:18)

Lengyelországi cégünk, P.P.H.U. KAMPOL, arany és barna lenmagot ajánlja fel.
Tisztaság min.99%, csomagolás kívánság szerint.

Szállítási lehetőség : nagy mennyiség, kamionni . Leszállítást Magyarországra saját kamionnal rendezünk el.
Kérésükre, küldhetjük a mintát és képeket

Érdeklődés esetében , mail vagy telefon kapcsolat angol nyelven lehetséges .
Cég P.P.H.U. KAMPOL
kamila@kampolrusiec.pl
+48697000012
www.kampolrusiec.pl
LENGYELORSZÁG

pécs nagy imre u.12.

(nagy anikó, 2013.04.26 21:29)